Dit Seizoen

Rijksmuseumtuin: Ellsworth Kelly, t/m 24 okt. 2021

 

Ellsworth Kelly’s ‘Austin’ at Blanton Museum of Art

Negen moderne beelden van Ellsworth Kelly (1923-2015) een van de belangrijkste naoorlogse abstracte kunstenaars. Van roestvrij staal, plastic, hout, ijzer of ander materiaal, ingetogen Zen, kleurrijk of fel spiegelend, allemaal even bijzonder en indrukwekkend.

Kelly werkte in de VS vanaf de tweede helft vorige eeuw in een zelf uitgevonden, intens geabstraheerde stijl. Zijn inspiratie lag in de alledaagse werkelijkheid, de vorm van een museumraam, een platgetrapt koffie kon hem meer treffen dan een kunstwerk. Dan bracht hij wat hij zag terug tot puur vorm, zonder betekenis waarbij de voorstelling zo onpersoonlijk mogelijk werd gemaakt. Vorm en kleur zijn de inhoud, de persoonlijkheid van de kunstenaar doet er niet toe. Maar door zijn heldere sprekende kleuren en grote scherp afgebakende vlakken herken je Kelly onmiddellijk. De beelden in de museumtuinen zijn uit alle perioden en van alle materialen, en geven zo een prachtig overzicht van zijn oeuvre. Iets dat voor het eerst in Nederland te zien is.

 

Hermitage: Romanovs in de ban van de Ridders, tot 1 januari 2022

                 

De Hermitage toont een spectaculaire verzameling middeleeuwse kunst die De Romanovs vooral in de 19de eeuw verzamelden. Renaissance en verlichting beschouwden de Middeleeuwen als primitief en onontwikkeld. Vandaal, barbaars en zelfs Gothisch waren scheldwoorden, afgeleid van de volkeren die de klassieke beschaving bedreigden en wie het zelf aan beschaving ontbrak. Maar eind 18de eeuw begon men juist het zuivere en natuurlijke van die tijd te verheerlijken en in de 19de eeuw woedde in Europa een ware middeleeuwen-rage. Puissant rijken bouwden sprookjeskastelen met daarin middeleeuwse harnassen, schatkisten, boeken en meubels alsof die nog van hun voorvaderen kwamen. Catherina de Grote dronk in haar middeleeuwse buitenverblijf thee uit haar gotische servies, zoon Paul liet zich tot Maltezer ridder slaan. Hij wierp zich op tot hun beschermheer en besteeg daartoe een door hem zelf ontworpen gouden troon. Andere tsaren verwierven hun middeleeuwse kunstschatten door complete verzamelingen op te kopen. Parijs was in shock toen Alexander III in 1884 een veiling liet afblazen omdat hij de hele collectie voor aanvang opkocht. Het bedrag van 5,5 miljoen frank werd beschouwd als een koopje (de Eiffeltoren kostte later 7,5 miljoen frank).

Er is een zaal rond het manuscript van de Roman de la Rose, dé liefdes-bestseller van de middeleeuwen. Prachtige miniaturen illustreren een opvoedend liefdesverhaal. Tsaar Nicolaas noemde zijn vrouw daarna Witte Roos. Hun harmonieuze huwelijk werd gezien als een sprookje met Nicolaas als ridderlijke tsaar. Bij het grootste riddertoernooi kreeg Ridder Nicolaas echter de slappe lach omdat alles in de soep liep, de harnassen vielen uit elkaar vielen en het vizier van Nicolaas klapte steeds dicht, maar zijn Witte Roos lachte gelukkig hard mee. Naast originele middeleeuwse juwelen, beeldjes en schilderijen (Cranach, Bronzino) zien we ook een deel van de verzameling neogotische objecten. U wordt door de hoofse liefde, ridders en romantiek geleid als in een sprookje.

Voor het vaste aanbod van museumrondleidingen klik hier.


Ontdek Broek in Waterland Met een rondleiding door het historische kerkje, een cultuurhistorische wandeling door het dorp of een ontvangst bij aan huis met rondleiding moderne kunst.

 

Rondleiding door de kerk

In het prachtige 17de-eeuwse kerkje krijgt u een rondleiding door het gaaf bewaarde interieur. De kmerk wordt nog steeds voor de eredienst gebruikt, maar is ook open voor publiek. Er is een gezellig café-restaurant met grote groepstafel en de koster bakt zelf heerlijke taarten. Na de rondleding mogen de durfals tot aan de nonnengalerij klimmen voor een blik op de historische plafondschilderingen. Op het filmpje ziet u hoe leuk deze excursie is.

 
Wandeling door het dorp

Een heerlijke wandeling door dit bijzondere dorpje met de houten huizen. U begint of eindigt bij Bregtje thuis met zelfgebakken taart en een drankje. Bekijk het filmpje en u krijgt al zin.

Rondleiding aan huis

Bregtje vertelt aanstekelijk over moderne naoorlogse schilderkunst met behulp van de eigen collectie van haar en haar man. Ook hier ontvangst met een drankje en zelfgebakken taart. Een voorproefje van de uitleg bij de schilderijen krijgt u in het filmpje.


SPIEGELKWARTIER OUD EN NIEUW

   renssen-stilleven

Trefpunt: Voorzijde Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, onder de luifel van de oude entree

Wandeling Spiegelkwartier

De Spiegelstraat, vanouds bekend als kunst-en antiekstraat, onderging de laatste jaren een metamorfose naar hippe winkelstraat. Er verschenen vintagewinkels, nieuwe galeries en lekkere eettentjes. Maar nog leuker is het een stukje off-Spiegelstraat. Daar staan we ineens in een 17de-eeuws schilderij, een stukje stad vergelijkbaar met de Jordaan.

Ooit woonden hier huiswevers, stoelenmatters en klokkenmakers tot de buurt in de 19de eeuw verpauperde. In 1914 nog bezocht Koningin Wilhelmina er een gezin dat met acht personen in een van de kelderwoningen leefde. Pas sinds de komst van het Rijksmuseum eind 19de eeuw knapte de buurt langzaam op. Nu nog hangt in sommige achterafstraatjes de Anton Piecksfeer.

Deze wandeling ontdekken we de charme van deze buurt. We ontdekken een verborgen hofje, een koe op het dak en een verstopt oergezellig café. Aan het eind is er de mogelijkheid een bezoek te brengen aan Galerie Renssen-Art met op Picasso geïnspireerd werk.

 

Voor het vaste aanbod van (stads)wandelingen klik hier.


In de planning

 Nieuwe kerk Amsterdam: Maison Amsterdam, 18 sept. t/m 3 april 2022
© Ed Van Der Elsken

© Ed Van Der Elsken

Een grote en spectaculaire tentoonstelling over 250 jaar mode in de context van Amsterdam, stad van vrijheid en voorlopers. Met 75 bruiklenen van bekende ontwerpers, van Max Heymans, Fong Leng, Jan Janssen, Iris van Herpen, Jan Taminiau en nieuwere generaties als Bas Kosters en Patta. De vrijheid van wat er kan in Amsterdam wordt belicht door wat er mogelijk was in het Vondelpark of in het uitgaansleven, hoe kleedde de scene zich (of juist níet) in de Roxy en de IT. Onvrijheid komt o.a. aan bod met de Rainbowdress. Verder Amsterdam als denim-capital én de mogelijkheid om zelf bijzondere kleding aan te trekken!

 

Scheepvaartmuseum: Willem van de Velde, vader en zoon, 1 okt. t/m 27 mrt. 2022
 
Het Rijksmuseum en Slavernij, een rondgang over de vaste collectie met speciale blik op het koloniale verleden, tot nader datum